mandag 11. mai 2009

Hockey-VM over for denne gang!

Det ble Russland som igjen tok skalpen til Canada i finalen. Kampen var tett og jevn med masse sjangser og hardt spill som Russerene vant 2-1. Spillerene har selv uttalt at det var som en sluttspillskamp (en kamp i best av 7 serie i hjemlige ligaer). Det var uten tvil de to beste lagene som var i finalen i år som i fjor. Mann for mann er disse to lagene i særklasse. Når de i tillegg de siste 3-4 årene virkelig har sett prestisjen i et VM-gull, har disse to lagene nesten vært ustoppelige.

Bykov, Russlands trener, har de siste årene klart å samle alle de fantastiske individualistene til et velfungerende kollektiv som jobber for hverandre. Det har resultert i medaljer flere år på rad, og nå altså to gull på stripe.

Canada på sin side har hatt et generasjonsskifte og har byttet ut "gamle turister" med unge, sultne spillere som viser den nord-amerikanske hockeymentaliteten på sitt beste og virkelig vil vinne. Jeg syns Canada har lidd litt under at de gamle stjernene var med mest for turen til de forskjellige landene hvor VM ble arangert og var turister, enn at de hadde ønske om å vinne. Dette har etter min mening gjort dem litt for ustabile i prestasjonene. Men nå er de altså, sammen med Russland, det beste laget.

De beste lagene i VM spiller fantastisk total-hockey. De er gode i alle spillets faser, og ønsker å produsere mest mulig mål og sjangser. Det varierer selvfølgelig hvilken del av spillet hvert lag har størst fokus på, men de beste lagene spiller på hele registeret etersom hvilke situasjoner som oppstår i løpet av kampene, og dette er fantastisk å se på!!
Når man i tillegg til de ekstremt gode basisferdighetene de fleste spillerene har, krydrer dette med tryllekunstnere som f.eks. Ilya Kovalchuk, Marty St.Louis, Jason Spezza, Danny Heatly, Dan Hamhuis, Jaromir Jagr, Jan Marek, Petteri Nummelin, Niko Kapanen og flere med dem, blir det helt magisk å følge med på hockey-VM og hockey generellt!

For Norge sin del ble det et mesterskap helt på det jevne. De norske gutta vant nøkkelkampen mot Danmark, sikret dermed plassen i A-VM og gikk videret til mellomspillet. Det var dette som var målet, og det klarte de. Videre er det kvaliteter nok i det norske laget til å ta en skalp og to av de store. Dette skjedde ikke i år, og spillet var litt for ustabilt (spesiellt av målvaktene) til at jeg syns Norge gjorde en veldig god turnering. Godkjent, men ikke mer.
Gledelig er det alikevell at det ser ut som om de yngre guttene i laget tar steget opp og kan slåss med de største også på landslaget. Da tenker jeg på spillere som Holøs, Aasen, Holtet, Spets og Røymark. Tror vi kommer til å glede oss mye fremover av bl.a. disse spillerene.

Totalt sett et veldig underholdene mesterskap. Canada-Russland i finalen som forventet, og Norge spiser fortsatt (fortjent) kirsebær med de store. Personlig er jeg skuffet over at Finland røk ut i kvarten. Syns de spilte fantastisk hockey i alle kampene, men fikk desverre ikke omsatt alle sjangsene i kvartfinalen mot USA til nok mål. Jeg håpet at Finland skulle vinne hele mesterskapet, men slik ble det altså ikke....

Neste års VM blir også spennende. Norge er i gruppe med Sverige, noe som blir en veldig artig kamp, Tsjekkia og Frankrike. Nøkkelkampen blir mot Frankrike, som er ranket en plass dårligere enn Norge (Norge 11. og Frankrike 12.), om å gå til mellomrunden. Men kan vi ta skalpen til Sverige og/eller Tsjekkia......?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar