mandag 27. april 2009

Norge - Tsjekkia (2-5)

Mye bra i dagens kamp for Norges del. Desverre ødelegger en forferdelig første omgang og tidvis dårlig keeperspill mulighetene til å kjempe om poeng.

I første omgang var Norge alt for passive. Styrespillet fungerer veldig bra når man får det til, men når spillerene omtrent står i ro og er skremmende passive, blir det vanskelig å forhindre kjappe og teknisk gode tsjekkere i å skape sjangser. Og nettopp det klarte tsjekkerene ofte i førsteomgang, og scorte 3 mål på de første 20 minuttene.
Når men er "på hæla" i spillet uten puck blir det også vanskelig å få flyt i det ofensive spillet. Norge skapte lite og Tsjekkia hadde pucken mye mer en Norge og bølget frem angrep etter angrep. Igjen, når styrespillet er stillestående og passivt og man mister markeringene i midtsonen fører dette til at man oftest blir veldig uorganiserte i egen sone. Dette førte til mye (og) dårlig forsvarsspill fra Norges side og veldig lite spill med puck.

Det så i det hele tatt veldig dårlig ut fra Norges side i første omgang, og undertegnede begynnte å frykte for Danmarkskampen! Når i tillegg målvaktspillet var så dårlig (Grotnes hadde redningsprosent på 72,5 i første per) og Tsjekkia hadde nettet 3 ganger i løp av perioden så det veldig mørkt ut!

MEN, Norge kom ut med en helt annen intensitet i 2. og 3.periode. Spillerene gikk mye mer agressivt på skøytene og var mye tettere på motstanderene. Dette førte til flere brudd i midtsonen og i egen sone og gjorde at vi fikk mye mer spill med puck. Flere ganger fikk nordmennene også forechecket motstanderen og vant pucker i offensiv sone. Nå produserte vi plutselig flere målsjangser og fikk tidvis lagt godt press på i tsjekkerenes sone i de to siste periodene. Tsjekkia dro på seg flere utvisniger etter gode norske angrep, og vi åpnet scoringskontoen i VM med to flotte powerplaymål signert Tommy Jackobsen (5 mot 4) og Mats Aasen (5 mot 3).

Tsjekkia hadde selvfølgelig også flere store muligheter i de to siste periodene og scoret 2 mål til. Men bedre og mer aggresivt spill fra Norges side, og en meget god Lysenstøen i mål (kom inn for Grotnes etter 1.per) hindret at det ble flere baklengs.

Alt i alt en grei kamp for Norge. Får åpnet målkontoen og viser frem mye av det gode angrepsspillet som bor i laget. Skuffende førsteomgang, men 2-2 i de to siste periodene og det bra spillet Norge hadde da, lover godt frem mot Danmarkskampen.

Keeperplassen bør diskuteres (igjen) desverre. Etter Finlandkampen var jeg i tvil om vi burde bytte keeper eller ikke. Syns ikke Grotnes var helt på hugget, men bestemte meg for at det sikreste var å satse på han og la han bli varm i trøya. Vi vet jo alle hvor godt han kan spille når han er på sitt beste. Men når han i dag også ikke er på sitt beste nivå, og ikke ser tent ut i det hele tatt, er det riktig å bytte han ut syns jeg.

Jeg håpet før kampen at Ruben Smith var på benken i tilfelle det ble nødvendig med keeperbytte. Ruben har hatt et par fantastiske sesonger nå og har en herlig ro og ett herlig overblikk i spillet sitt, og jeg rangerer han i utgangspunktet foran Lysenstøen. Nå var det Lysenstøen som var på benken i dag og han som kom inn. Syns Lysenstøen står en fantastisk kamp i dag. Har veldig mange klasseredninger og virker veldig fokusert. Også han slapp inn et mål han strengt tatt burde tatt men med så mange andre "matchvinner"-redninger, ser ivertfall jeg mellom fingrene med det.

Jeg vet ikke hvem av Lysenstøen og Smith som bør satses på som førstekeeper, men jeg mener at NÅ bør Grotnes sin tid være over. Lysenstøen og Smith er begge unge, og jeg mener at de begge nå er på et nivå som gjør at de ikke vil bli direkte avgjørende (negativt sett) på om Norge holder seg i A-VM eller ikke. Sats derfor på disse to, eller helst begge!

På det norske laget i dag syns jeg alle var dårlige når laget var dårlig (1.per) og at alle gjorde en fin figur når laget spillte godt (2. - 3.per). Derfor vil jeg bare trekke frem en spiller til profil i dag:

Jonas Holøs - Er mektig imponert over utviklingen til denne spilleren de siste sesongene, men kansje mest denne sesongen. Har vist med sitt spill i de to første kampene i VM hvor god og stabil han har blitt. Han er god på skøyter, er sterk, har god plasseringsevne, bra pasninger og skudd og har god hockeyforståelse. Leverer nok en god kamp i dag, og viser hvor komplett han har blitt som spiller! Norges nye kaptein?